“de Verkondiging” door Jos Orelio

Protest tegen de kerstkaart.

Jos Orelio had als afkeer tegen de traditionele kerstkaarten, het idee opgevat om op zijn eigen manier “kerstkaarten” te tekenen. Sinds 1979, heeft de docent tekenen er 25 gemaakt.
Op de kaarten is steeds een andere Maria te zien. Ieder jaar koos hij een andere vrouw uit als voorbeeld. Op de tekeningen zijn verschillende culturen, en de daarbij behorende landschappen te zien. Jos maakte daarbij gebruik van foto’s van modellen of personen uit de eigen familiekring. Zij werden dan abstract weergegeven.
De tekeningen zijn in verschillende technieken gemaakt in zwart/wit. Jos heeft een voorliefde voor zwart. Deze mystieke kleur komt niet alleen terug in zijn kunstwerken, maar ook in zijn kleding en interieur.
Jos Orelio verwerkte ieder jaar iconen in de kaarten en ook het jaartal van het oude en nieuwe jaar. In 2004, na de 25e kaart is al het werk geëxposeerd in de Petrus & Pauluskerk, die de titel “de Verkondiging” meekreeg.
Een aantal van zijn tekeningen zijn te zien en te koop in onze webwinkel. Bent u geïnteresseerd in de hele serie, neem gerust contact met ons op.

Link naar: De tekeningen van Jos Orelio in de webwinkel

Laat een reactie achter