Perfectionisten zullen u vertellen nooit secundaire of tussenliggende kleuren uit tubes te gebruiken bij het mengen van aquarellen. In plaats daarvan moet je altijd je zwarten, neutrale kleuren (bruin) en grijzen uit primaire kleuren mengen. Phoenix-kunstenaar Julie Gilbert Pollard raad aan een selectie van aquarellen te kiezen die meestal warme en koele versies zijn van de primaire kleuren, zonder groene of aardetinten, wanneer u uw palet instelt. Vooral Groenen zijn gemakkelijker te gebruiken en vaak mooier als ze worden gemengd met geel en blauw in plaats van uit een buis te worden geperst. Grijstinten en aardetinten kunnen ook gemakkelijk worden gemengd met aquarellen. Deze ingetogen kleuren hebben veel meer levendigheid en schoonheid dan een grijs of bruin dat uit een buis komt.
U hoeft dit principe niet zelf te onderschrijven, maar het is een goed idee om te oefenen en te experimenteren met het mengen van aquarellen. Hoe meer ervaring u hebt met de manier waarop kleur en verf zich gedragen, hoe beter uw schilderijen zullen zijn.

Mengen waterverf: bruin

Bruin is echt een geneutraliseerde versie van oranje. Begin met oranje verf (geel gemengd met rood) en voeg vervolgens blauw toe. Experimenteer met verschillende mengsels van verschillende rode, gele en blauwe kleuren. Cerulean Blue is een inherent lichte kleur, je kunt er geen donkerbruin mee bereiken. Kies een donkerder blauw, zoals Ultramarijnblauw of Antwerps blauw, wanneer donkerbruin nodig is. De mogelijkheden zijn oneindig en elke combinatie levert een unieke bruine kleur op.

Mengen waterverf: grijs

Begin met blauw en voeg vervolgens rood en geel toe.(Of een zeer oranjerood rood of oranjegeel.) Nogmaals, hier is het experiment de sleutel, omdat elk verschillende resultaten zal opleveren.

Mengen waterverf: zwart

Wees voorzichtig bij het gebruik van zwart, omdat de kleur er dood kan uitzien in een aquarel.Het heeft meestal de voorkeur om mooie, schone donkere kleuren te gebruiken.Permanente Alizarin Crimson gemengd met Phthalo Green levert echter een echt transparant zwart op.Gebruik het spaarzaam.

Laat een reactie achter