Water is een uitdagend onderwerp om te schilderen.Er zijn zoveel variabelen waarmee je te maken hebt, zoals reflecties, transparantie en beweging.

In dit bericht zal ik enkele eenvoudige tips geven voor het schilderen van water met een kwaliteit van realisme.

“Hoe water te schilderen” is weliswaar een beetje vaag.Water komt in veel verschillende vormen – de brekende golven op het surfstrand;het glasachtige water van een meer dat de omgeving weerspiegelt;het turquoise water op het strand.

Daarom is het moeilijk om je een standaardformule voor het schilderen van water te geven.Maar wat ik je kan geven zijn enkele algemene tips die je op alle vormen van water kunt toepassen, in plaats van op slechts één speciale omstandigheid.Als je kunt begrijpen hoe water werkt, beweegt en interageert met de omgeving, kun je alle vormen van water schilderen.

Henri Martin, Reflected Willow On The Green, 1915

Water observeren en begrijpen hoe het werkt

De eerste stap naar het schilderen van realistisch water is om het water te observeren en te begrijpen hoe het werkt.Hoe beter je een onderwerp begrijpt, hoe gemakkelijker je het zult vinden om te schilderen.

Waarom denk je dat portretartiesten zoveel tijd besteden aan het leren over anatomie?Kunnen ze niet alleen precies schilderen wat ze zien?Dat zouden ze kunnen, maar ze zouden alles moeten kopiëren van observatie.Met een goed begrip van de anatomie zouden ze begrijpen waarom het lichaam eruit ziet zoals het eruit ziet, hoe het beweegt en waar de dingen moeten zijn.Dus in plaats van te moeten vertrouwen op observatie om het portret te schilderen, zou je een combinatie van observatie en anatomische kennis kunnen gebruiken om het portret te maken.

Als je een landschapsschilder bent, moet je hetzelfde doen met de omgeving als portretschilders doen met de anatomie.

Je moet leren en begrijpen hoe water, lucht, land en bomen werken.Door dit te doen, zal het schilderen van het landschap zoveel gemakkelijker gaan.

De stroom van het water schilderen

Een van de belangrijkste aspecten van het schilderen van realistisch water is het vastleggen van de stroming en beweging van het water.Dit is gemakkelijk wanneer u een glasachtig meer schildert en het water stilstaat.Maar het wordt veel uitdagender wanneer de golven van de oceaan op de rotsen breken.

Cornelis Vreedenburgh, Fisherman On A Poldercanal

In ruwe omstandigheden zal het oppervlak van het water hakken en veranderen.Maar het is allemaal meestal verbonden.Het water zal in sommige gebieden stijgen en in andere gebieden vallen.

Een geweldige manier om de stroming van water in ruige omstandigheden te schilderen, is om enkele van de belangrijkste contouren in het water te illustreren.Aan de bovenkant van deze contouren zullen meestal schuim en gereflecteerd licht zijn.In de diepte van de contouren heb je meestal je donkere kleuren.Onthoud alleen dat het allemaal verbonden is, dus als er een high is, moet er een low zijn.

Je wilt ook zeker weten dat alle contouren er natuurlijk uitzien.Probeer niet repetitief te worden met de contouren.

In de praktijk zal ik bij het schilderen van deze ruwe zeegezichten vaak een laag zeer gebroken kleur neerleggen, dan de donkere contouren van de hoofdcontouren schilderen en ten slotte schilder ik de lichten aan de bovenkant van de contouren.

Claude Monet, Belle-Ile, Rain Effect, 1886

Nauwkeurige reflecties schilderen

Een van de grootste uitdagingen van het schilderen van water is dat er wat licht wordt gereflecteerd.Soms verschijnt de reflectie bijna als een spiegelbeeld van het echte werk, zoals op een glasachtig meer.Andere keren zal het niet zo duidelijk zijn.

Een algemene richtlijn voor het schilderen van realistische reflecties in het water is:

De donkere kleuren zullen iets lichter zijn en de lichten zullen iets donkerder zijn.Met andere woorden, alle waarden worden gecomprimeerd naar het middelste bereik in de reflectie.

Door deze eenvoudige richtlijn gewoon te volgen, zullen uw reflecties meestal realistisch lijken, ondanks het detailniveau waarmee u ze schildert.

In het schilderij hieronder door Henri Martin, merk je hoe de donkere kleuren iets lichter zijn en de lichten iets donkerder zijn.Alle waarden zijn gecomprimeerd naar het middenbereik.

Henri Martin, The Bay Of Colliure Near The Port, 1897

Enkele andere tips voor het schilderen van reflecties in water zijn:

Het kan soms aangewezen zijn om de kleur van het hoofdonderwerp met een grote borstel door het water te slepen.Hierdoor wordt het grootste deel van de kleur van het hoofdonderwerp overgenomen en krijgt u ook een zacht gevoel van glasachtig water.
Soms zijn enkele kleine lijnen nodig om rimpelingen in het water aan te geven om de reflectie van het werkelijke onderwerp te scheiden.
Vergeet niet om observatie te gebruiken voordat je iets aanneemt over hoe licht reflecteert op het water.Water is onvoorspelbaar, dus observatie is de sleutel voor het schilderen van realistische reflecties.

Het is ook belangrijk om op te merken dat bij het schilderen van de reflectie van een onderwerp dat het reflectie niet noodzakelijkerwijs een exacte, omgekeerde spiegelbeeld van het onderwerp is.De reflectie die je ziet is gebaseerd op een ander perspectief, dus wat je in de reflectie ziet, kan enigszins verschillen van hoe je het eigenlijke onderwerp ziet.

Wat is de kleur van water?

De meeste mensen denken dat water blauw is. Maar in werkelijkheid is water niet noodzakelijkerwijs blauw. Het kan blauw lijken, soms, maar niet altijd.

Er zijn zoveel variabelen die van invloed zijn op de manier waarop we water zien om te kunnen zeggen dat het elke kleur is. Op een heldere dag op het surfstrand kan het diepe water blauw lijken. Maar onder het warme licht van een zonsondergang, kan het water een warm grijs lijken.

Dit is de reden waarom kleurenrecepten meestal niet worden afgeleverd. Het is veel effectiever om te vertrouwen op observatie en een mogelijkheid om de kleuren die u ziet te mixen dan op kleurenrecepten te vertrouwen.

Wanneer je probeert te bepalen wat de kleur van het water is, vraag je jezelf eerst af wat de kleur van het licht is dat het water verlicht. Is het een warme sinaasappel van de zonsondergang? Of een koel blauw van een bewolkte dag? De kleuren die u in het water ziet, variëren sterk op basis van de lichtbron.

Op een bewolkte dag ziet u mogelijk veel diepe blues en greens. Maar onder de warmte van een zonsondergang zie je veel warme grijzen en donkere purpels. Dan moet je rekening houden met de reflecties en het transparante karakter van water.

Dus “wat is de kleur van water” is eigenlijk gewoon een hypothetische vraag die je niet kunt beantwoorden zonder het water zelf te zien.

John Singer Sargent, Seascape, 1875

Een formulier maken met een gevarieerd penseelwerk

Bij het schilderen van water is een geweldige techniek om het penseelwerk te laten overeenkomen met het type water dat je aan het schilderen bent.

Je kunt je penseelvoering gebruiken om een gevoel van stroming van het water te creëren.Lange, vloeiende bewegingen kunnen duiden op de heen en weer zwaaien van het water.Korte, krachtige slagen kunnen wijzen op gebroken en schokkerig water.Dik, impasto penseelwerk kan wijzen op het wildwater van brekende golven.

Over het algemeen geldt dat hoe meer activiteit in het water, hoe zichtbaarder uw penseelvoering moet zijn (maar zoals met alles is dit slechts een algemene suggestie en zeker geen strikte regel).

Frederick Judd Waugh, Seascape

Ik hoop dat je deze tips hebt gevonden over hoe je water nuttig kunt maken. Laat het me weten in de comments als je dit hebt gedaan of als je een van je eigen tips hebt die je wilt delen.

Samenvatten:

“Hoe water te schilderen” is een vage vraag. Er is geen standaardvorm of -kleur voor water. Je moet leren observeren en schilderen wat je ziet.
Als je begrijpt hoe water stroomt en werkt in de omgeving, dan zul je het veel gemakkelijker vinden om te schilderen.
Om een realistische reflectie te schilderen, zullen de donkere lichtjes lichter zijn en zullen de lichten iets donkerder in de reflectie zijn.
De kleur van water is niet altijd blauw. Het varieert aanzienlijk, afhankelijk van de omstandigheden.
De manier waarop je water schildert, komt vaak overeen met de omgeving. Voor schokkerige en dramatische golven die op de kust slaan, wilt u misschien schilderen met korte, energieke penseelstreken. Voor kalm, glazig water, wilt u misschien schilderen met lange, vloeiende lijnen.

1 Comment

  • Rita Van Gasse
    Posted March 31, 2019 at 4:37 pm 0Likes

    Prachtig uitgelegd! Ik ga een zeetafereel schilderen en heb veel gehad aan uw uitleg. Mijn website: ritavangasse.exto.nl Beste groeten.

Laat een reactie achter