Ontdek de geheime schildertechnieken van enkele van ’s werelds meest invloedrijke schilders.

“Er is gezegd: om te weten waar je naartoe gaat, moet je grip krijgen op waar je bent geweest”, zegt Mark Menendez. “Er is zoveel dat we kunnen leren van de kunstenaars uit het verleden, technieken die we kunnen integreren in onze eigen kunst. Toen ik leerde onder de leertijd van mijn instructeur, werd ik gebracht door middel van leertechnieken van enkele van de grootste schilders die ooit hebben geleefd. ”

Rokerige effecten van Leonardo da Vinci

Het sfumato is Mark’s favoriete geheime techniek van Leonardo da Vinci. “Sfumato betekent in het Italiaans ‘rokerig’ en dit is de kwaliteit die je in veel van zijn schilderijen kunt zien, vooral in de Mona Lisa, ‘legt hij uit.

Na het vullen van het paneel, het overbrengen van de tekening, het maken van de onderschildering en het aanbrengen van de glazuren – alles in een stijl die lijkt op da Vinci – toont Mark de sfumato-techniek door een huidskleur te mengen om een ​​hoogtepunt te creëren. Hij past dit hoogtepunt toe op de contouren van het schilderij, toevoegend in medium (een mengsel van lijnolie, terpentine en een beetje vernis), om een ​​zachte, melkachtige rand te creëren die subtiel op de achtergrond overvloeit.

Michelangelo’s Line

Vervolgens laat Mark zien hoe Michelangelo Buonarroti een sculpturale essentie zou kunnen vastleggen door een dynamische omtrek / vorm in zijn schilderijen te creëren. “Hij was vooral een beeldhouwer, maar hij heeft een van de grootste schilderijen ooit gemaakt. Het staat niet op een canvas; het staat niet op een paneel van welke aard dan ook; [het is] op een plafond, en dat wordt de Sixtijnse kapel genoemd. ‘

Kijk hoe Mark een gedurfde vorm creëert, waarin hij uitlegt hoe Michelangelo de fresco-techniek gebruikte – schilderen in natte pleister – om één sectie per keer te beschilderen, snel aan het werk om ervoor te zorgen dat de pleister niet droog was voordat hij klaar was.

Rubens ‘ Serpentine contouren

In deze opwindende tutorial toont Mark een sleuteltechniek van Peter Paul Rubens, die wordt beschouwd als ‘de prins van de schilders’, waarbij serpentijncontouren of S-vormige lijnen zijn betrokken. “Dit is hetzelfde als wijzigen hoe iets er echt uitziet – de contouren ervan – om beweging en vitaliteit te creëren,” deelt Mark. “Rubens stond ook bekend om het gebruik van veel felle kleuren, en dit draagt ​​ook bij aan dat effect.”

Mark gebruikt deze slangachtige, bochtige penseelstreken om vormen en details vast te stellen, waardoor een realistisch portret ontstaat dat vlak voor uw ogen tot leven lijkt te komen!

Chiaroscuro van Rembrandt

In dit hoofdstuk maakt Mark een aantrekkelijk portret met de techniek van Rembrandt Van Rijn, clair-obscur genaamd. “Het is Italiaans. Het betekent ‘het donker en het licht’, en hij benadrukte dat echt, “legt Mark uit. “Dus hij was de schilder van het licht lang voordat iemand anders die titel ooit kreeg.”

Beginnend met een donkere grond, werkt Mark donker tot licht met verwaaide penseelstreken om dramatische resultaten te bereiken! Door deze snelle en leuke demo te volgen, kun je je eigen versie van Mark’s “Menendbrant” maken!

Het realisme van Vermeer

Met een methodische aanpak schilderde Johannes (Johan) Vermeer op een zeer vlakke manier, waarbij de kleuren slechts licht werden vermengd terwijl de randen zacht werden gehouden.

“Zijn verf was vaak niet zo gemengd als andere kunstenaars zouden doen. Hij zou het gewoon een beetje blokkeren van donker naar licht en de juiste toon naast elkaar hebben zitten, “zegt Mark. Hij merkt op dat Vermeer een fotografisch-achtig realisme in zijn schilderijen heeft vastgelegd door een camera obscura te gebruiken: een doos met een lens aan de voorkant en een spiegel geplaatst in een hoek van 45 graden binnenin; een matglas aan de bovenkant van de doos zou het gewenste beeld projecteren.

Vergroot je schildervaardigheden voor levensechte resultaten door Vermeer’s vlakke toon en zachte modelleringstechnieken te beheersen die worden getoond in deze eenvoudige les met Mark!

Hals ‘Expressieve penseelvoering

Wil je meer expressieve schilderijen maken? Bekijk deze schilderles met Mark om de energieke penseelstreektechnieken van Frans Hals te leren.

Mark laat zien hoe Hals alla prima zou werken met behulp van ‘snelle en furieuze’ slagen in een losse en vrije stijl om scherpe, hoekige lijnen te creëren – een contrast met Rubens kronkelige contouren.

“Eén ding dat je kunt zeggen over de schilderijen van Frans Hals is dat ze er nooit overwerkt lijken”, roept Mark uit. “Ze zijn altijd fris en [kijken] alsof ze net gisteren zijn geschilderd.”

Van Gogh’s lijn en kleur

De unieke en direct herkenbare stijl van Vincent van Gogh blijft stijgen in populariteit. Met kleuren geïnspireerd op Vermeer, zijn de schilderijen van Van Gogh gevuld met energie, levendigheid en betoverend lijnwerk – doelbewust overal gebruikt om je terug te leiden naar het brandpunt. “Het is mogelijk dat hij slechts één schilderij in zijn leven heeft verkocht,” zegt Mark. “Maar vandaag hebben zijn schilderijen de hoogste prijzen op een veiling.”

Volg samen met Mark terwijl hij laat zien hoe de techniek van van Gogh kan worden geëvenaard door een platte borstel in dikke verf dubbel te laden (met een andere kleur aan elke kant) om twee kleuren naast elkaar te zetten bij elke snelle slag.

“Van de rokerige lijnen van da Vinci tot de expressieve, energetische penseelstreken van van Gogh, er zijn veel manieren om je schilderijen te laten doordringen met lijn en kleur, licht en schaduw – zoals Rembrandt deed in zijn schilderijen”, besluit Mark. “En er is veel informatie in deze segmenten; dus we hopen dat je ze hebt bekeken en ze vervolgens in de praktijk hebt gebracht. Je zult zien dat je je eigen persoonlijke stijl kunt creëren door deze tijdloze technieken te implementeren. ”

zie het filmpje over deze technieken: https://youtu.be/GZWIipC0aDU

Laat een reactie achter